petak, 19. veljače 2016.

Kupovina polovnog laptopa

Kupovina polovnog laptopa



Na što treba obratiti pažnju i kako pravilno provjeriti ispravnost


Prva stvar koju trebate izbjegavati je to da kupujete laptop preko oglasa na daljinu, znači bilo kakva kupovina gdje plaćate unaprijed te vam osoba šalje putem pošte. Naravno iz očitih razloga jer takvo računalo ne možete provjeriti prije nego kupite i vrlo je teško poslije dokazivati neispravnost jednom kada ga preuzmete. Za neke stvari trebat će vam duže vrijeme prije nego shvatite da nije bilo ispravno, tako da to odmah prekrižite kao opciju.


Procjena oglasa u nekoliko točaka



1. Znajte što kupujete!

Prilikom oglasa zatražite od prodavača točan model računala te napravite pretragu na google-u, raznim forumima te na original stranicama proizvođača.

Upitajte prodavača ima li originalnu ambalažu, račune te CD sa driverima.
To će vam dati odličnu informaciju da je laptop noviji, vjerojatno očuvan te najvažnije da nije ukraden ili slično. 

2. Koristite google da vidite koliko je računalo zaista staro! 

Prošli vlasnik ga je mogao kupiti prije dvije godine novog i tvrditi da je dvije godine star a serija je mogla izaći i 4 godine prije, što je vrlo bitno.Nije bitno koliko ga je vlasnik imao već koliko je uistinu stara tehnologija na kojoj je građen. 

3. Koristite stranice oglasnika! 

Vidite za koliko se takav laptop okvirno prodaje i pri tom ne gledajte aktivne oglase koji još nisu prodani, već one koji su zaključeni i na taj način ćete saznati realnu cijenu polovnog laptopa, a ne neku napirenu ili izmišljenu vrijednost koju prodavač može zahtjevati. 

4. Pogledajte koliko je star oglas i koliko pogleda ima! 

To će vam dati potencijalnu informaciju o tome prodaje li se računalo neuspješno duže vrijeme, ako se prodaje dugo to može značiti ili da ima nešto zbog čega ga ljudi ne žele ili je pretjerana cijena ili čak postoji neki drugi laptop koji je bolja opcija za tu cijenu. 

5. Znajte od koga kupujete!

Danas je vrlo lako saznati s kim imate posla, dovoljno je da na facebook upišete njegovo ime i vidjet ćete okvirno o kakvoj osobi se radi, je li to osoba koja šverca robu, je li netko tko se razumije u te stvari i slično. Također možete potencijalno vidjeti u kakvim se uvjetima mogao koristiti laptop, možda je riječ o studentu itd... Naravno ne trebate uhoditi ljude i zadirati u privatnost, ali ono što je na facebook-u je podijeljeno javno sa svima pa tako i s vama i imate pravo vidjeti s kim ćete potencijalno poslovati.


Ukoliko ste prošli ove točke i zaključili da je to dobra opcija za vas tada dogovorite mjesto tako da možete pregledati ispravnost laptopa.



Pregled ispravnosti


1. Vizualni pregled 


Vizualno pregledajte računalo da se uvjerite kako je sve po dogovoru, krenite od donjeg dijela te obratite pažnju na vijke ispod. Bilo kakvo oštećenje, izgrebanost ili nedostatak vijaka značit će da je računalo otvarano i moguće popravljano. Također računalo može biti čišćeno i nadograđeno što je dobar znak, ali tada upitajte osobu zbog čega je otvarano i ima li nekakav problem.

Pogled na ispuh ventilatora dat će vam do znanja je li računalo puno prašine te ako je, tada možete očekivati dodatni trošak čišćenja i mijenjanja termalne paste, što nije strašno ni alarmantno, ali možete pokušati smanjiti cijenu. 

Naravno pogledajte izvana da nema očitih lomova, to nije potrebno ni govoriti. Ukoliko postoje udarci to može biti indikator da je također došlo do unutrašnjeg oštećenja, lomova i slično.

Provjerite dolazi li laptop s punjačem te je li punjač original ili je mijenjan. Bez punjača, naravno, ne treba uopće nastavljati, jer laptop ne možete testirati na taj način. Nedostatak originalnog punjača mogao bi sugerirati na elektronički kvar u prošlosti i također ne znate u kakvom je stanju zamjenski punjač te je li odgovarajuće jačine. 

Provjerite nalazi li se baterija u laptopu, osim ako iz nekog razloga niste dogovorili kupnju laptopa koji ide direktno na punjač i nema bateriju. Naravno, to ne preporučujem jer je to znak da je laptop vrlo star ili je već imao neke kvarove. 

Provjerite sve utore za USB, zvučne portove i slično za vidljiva oštećenja

Provjerite u kakvom stanju je konektor za napajanje, je li lijepljen, popravljan i slično te sjeda li u port kako treba ili se klima. 

2.Detaljan pregled 


Bilo da idete kod osobe ili se pregled odvija kod vas, ove stvari bi trebali imati uz sebe:

CD-DVD sa nekim sadržajem, USB drive, Slušalice / mikrofon, (razne kartice ukoliko računalo ima čitač kartica i ako vam je to uopće potrebno) 

Prilikom podizanja ekrana obratite pažnju je li ekran dovoljno stabilan i čvrst. Ako se klima ili pada, moguće je da je oštećen pri otvaranju. Ekran mora biti stabilan u bilo kojem položaju i ne smije se zaklopiti kada ga pustite, čak ni sporo.  

Dok podižete ekran obratite pažnju mijenja li se što sa slikom i pojavljuju li se kakve greške / crte i slično, prekida li se slika. Bilo što od ovoga ukazuje na problem sa monitorom te kablovima kojima je povezan.

Obratite pažnju na način na koje se računalo pali, pali li se teško i slično

Kada ste upalili računalo ubacite CD, USB, slušalice, mikrofon i testirajte sve redom

Pri provjeri svih kablova uvijek ih mrdnite lijevo desno da vidite ima li prekidanja

Otvorite nekakav tekstualan program (na primjer notepad) i testirajte redom sve tipke 

Provjerite radi li web kamera putem skype i sličnih programa.

Provjerite WI-FI konekciju - Ukoliko računalo očitava mreže u blizini, čak iako ne znate šifru, to je znak da je vjerojatno ispravan wireless, ali ukoliko imate mobitel ili konekciju svakako isprobajte.

Također za bluetooth 


Ukoliko ste ustanovili da nema fizičkih i mehaničkih oštećenja to bi bila vjerojatno dobra opcija, pa čak iako je u sistemu možda računalo sporije, windowse uvijek možete ponovno snimiti i napraviti da radi kako treba. 


Ukoliko ste kupili laptop


OBVEZNO - Kompletno formatirajte hard disk i snimite novi windows!

Na hard disku mogu postojati mnogi virusi koji vam mogu ugroziti privatnost. 
Mogu vam biti ukradeni podaci, otvoren pristup vašem računalu i web kameri.
Na hard disku se mogu nalaziti ilegalne stvari, slike i datoteke koje će nakon kupnje biti na VAŠEM računalu te vi snosite potencijalnu odgovornost za njih. 

Za sva pitanja te pomoć oko bilo kakvih računalnih problema slobodno me kontaktirajne na FACEBOOK.

Također like i share bi nam bio od velike koristi.




















četvrtak, 18. veljače 2016.

Temperature računala

Temperature računalnih komponenti


Što znače , što trebamo znati i kako ih kontrolirati



Koliko god strašno zvučalo i izgledalo ne treba raditi drame oko toga, ali treba biti svjestan onoga što se dešava u vašem računalu.

Da bi se spriječilo pregrijavanje unutar računala postoji sistem hlađenja i to najčešće putem ventilatora , pasivnih aluminihskih hladnjaka te u današnje vrijeme vodenim hlađenjem koji su instalirani direktno na određene komponente ( procesor , čipovi , VRM . grafičke kartice )





Također bitno je znati da većinom nije dovoljno imati navedene hladnjake na komponentama već je potrebno i da samo kućište ima pravilan protok i dovod hladnog zraka. (Više o toj temi i pravilnom postavljanju ventilatora na kućište pročitajte OVDJE







E sada .. tehnički dio možda ne zanima mnogo osoba pa ću se prebacit na ono što je bitno znati. 

Koje su opasnosti pregrijavanja - Računalo više ne može obavljat zadane funkcije , smanjenje životnog roka komponenti a u ekstremnom slučaju desit će se da vam pregori jedna ili više komponenti nakon čega vjerojatno morate mijenjat računalo u kompletu. Ali srećom postoje zaštitni sistemi koji će to spriječiti.

Kako prepoznati da se računalo pregrijava -  Prvi znakovi mogućeg pregrijavanja su vrlo spor rad računala , nestabilnost sistema , moguće deformacije grafike na ekranu te automatsko gašenje , resetiranje računala. Ako vam se računalo često samo od sebe gasi to je možda najveći znak da vam se računalo pregrijava i nebi ga trebali paliti u tom slučaju.  

Na koji način spriječiti pregrijavanje - Redovno čišćenje računala od prašine će uvelike pomoći da računalo i ventilatori rade svoj posao. Instaliranje dodatnih ventilatora ili pravilno postavljanje postojećih može drastično smanjit temperaturu i produljit rok trajanja komponenti.
Te na kraju redovna promjena termalne paste je obvezna za kvalitetno hlađenje procesora i grafičke kartice. S vremenom ona gubi svoja svojstva provođenja topline te postaje beskorisna i na taj način hladnjak gubi kontakt sa površinom procesora što rezultira neefikasnim hlađenjem.  

Koja je sigurna temperatura - Teško je sa sigurnošću reći sigurnu radnu temperaturu jer ona ovisi do proizvođača , komponente i same kvalitete. Poneke komponente mogu izdržati temperature i preko 100 stupnjeva što ne znači da bi trebale, samo da mogu.  Sve ispod 50 stupnjeva je sigurna temperatura za jedan prosječan PC dok jači sistemi za gaming i slično imaju skuplje komponente poput grafičkih kartica koje često rade oko 60-70 stupnjeva pod opterećenjem. 

Ipak važno je znati da bi temperatura u idle (dok računalo miruje) uvijek trebala biti bar 20 stupnjeva niža od one koja je dok radi nešto zahtjevno. Ukoliko se temperatura brzo ne spušta ili ostaje jednaka nakon što računalo prestane obavljat zadatke to je dobar indikator da sistem hlađenja ne radi dobro. 

Također nema razloga za brigu ako vaš laptop radi pod većom temperaturom nego kućno računalo. 
Prijenosna računala imaju puno teži posao hlađenja jer je sve zbijeno u mali prostor i komponente su vrlo blizu ali su komponente laptopa napravljene tako da u principu podnose više temperature.

Sobna temperatura je bitan faktor u cijeloj priči jer direktno utječe na temperaturu unutar računala i preko ljeta će te temperature uvijek biti nešto više nego preko zime što ne znači da je neki problem prisutan. 

Temperatura unutar kućišta nebi trebala biti niža od sobne temperature jer tada postoji mogućnost kondenzacije na komponentama a koliko znamo elektronika ne voli takve stvari.


Zaključak

Pošto je jako puno faktora uključeno u cijelu ovu tematiku , vrlo je teško biti određen i čak se najveći stručnjaci često ne slažu oko idealnih temperatura. Tako je i ovaj moj pogled na to iz osobnih iskustava. Isto tako Vama savjetujem da se koristite ovim smjernicama logično i da sami pokušate prepoznati imate li problem sa pregrijavanjem a ja ću ispod stavit svoje okvirno mišljenje kako bi temperature trebale izgledati.

Prosječno kućno računalo / slabiji laptop

20-50 - Normalna radna temperatura 
50-60 - Temperatura pod visokim opterecenjem racunala ( zahtjevne igrice i slicno )

Iznad toga bi se svakako trebalo provjerit.

Računalo jačih performansi / gaming laptop

60-70 - Potencijalno znak pregrijavanja
70-80 - Vrlo visoka temperatura , iako ne mora uzrokovati kvar ali definitivno treba poboljšat hlađenje.

80-100 - Iako postoje komponente koje mogu ovo izdržati , svakako neće dugo , sve iznad 80 stupnjeva je potencijalno opasno i drastično smanjuje vijek trajanja.


Besplatni programi za testiranje temperature računala 


Za sva pitanja ili instalaciju obratite mi se slobodno na facebook stranici i rado ću vam pomoći i usmjerit vas. - Klik   Također kliknite like na stranicu ako već niste, bilo bi mi od velike pomoći. 

Speccy - Mali program koji će vam dati apsolutno sve podatke o računalu ( vrsta matične ploče i sl.)
I također ćete dobiti temperature pojedinih komponenti.

CoreTemp - Još jedan mali program koji će vam dati potrebne informacije


ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Zaštita od prašine

Zaštita računala od nakupljanja prašine


 

(Pravilno postavljanje ventilatora i zašto je bitno)

    Pozitivni - negativni - neutralni pritisak


Jednostavan trik kako se riješiti prašine a pri tom održat računalo pod optimalnom temperaturom je stvoriti POZITIVAN pritisak unutar kućišta. Zbog čega pozitivan?  
Ukoliko više zraka ulazi u kućište nego što stražnji ventilator može izbaciti tada će višak zraka prirodno izlazit kroz svaku poru kućišta prema van i pri tom onemogućiti čestice prašine da uđu kroz njih. 

Većina računala kupljenih po trgovinama koje nisu specijalizirane za računala dolaze sa jednim stažnjim ventilatorom i to je to. Kada pri tome uključimo u obzir da i napajanje ima svoj ventilator koji također izbacuje zrak stvara se NEGATIVAN pritisak , i na žalost većina računala je složena na taj način.
Kod negativnog pritiska više zraka se izbacuje nego što ulazi u kućište i pri tom svaka rupica , svaka pora vašeg računala usisava sve oko sebe i tu se prašina vrlo brzo nakuplja i zagušuje računalo stvarajući probleme poput pregrijavanja i usporavanja računala. 

Ventilatori su danas prilično jeftini i lako se ugrađuju ukoliko imate minimalno znanje o njima. 


Pa da krenemo u osnove. 

Postavljanje ventilatora 


Pravilno postavljanje ventilatora je vrlo bitno za kvalitetan rad računala te spriječavanje nakupljanja prašine unutar kućišta. 
Prašina je jedan od uzroka pregrijavanja računala te sporijeg rada komponenti. 
Ventilatori se postavljaju unutar kućišta tako da uvlače hladan zrak s prednje strane te ga izbacuju sa zadnje strane kućišta ili prema gore kod novijih i skupljih kućišta. 

Svaki ventilator se može postaviti da uvlači ili izbacuje zrak ovisno kako ga okrenete. Smjer ćete naj lakše odrediti tako da samim pogledom na ventilator možete primjetit prednju stranu bez pregrada i stražnju s pregradama na koju zrak izlazi. Također na većini ventilatora sa strane se nalaze smjernice.






Svaki ventilator ima konektor koji se spaja na matičnu ploču u pripadajući utor.

Neke od oznaka pokraj utora su : CPU fan , FRONT fan , REAR fan 



u CPU fan priključuje se ventilator hladnjaka procesora zbog kontrole brzine ventilatora koji se automatski ubrzava i usporava ovisno o temperaturi procesora. 

Front i rear fan oznake su za prednji i stražnji ventilator , obično kod starijih ploča imaju samo 3 pina (igle) dok CPU fan ima 4. Taj dodatni pin određuje može li ventilator mijenjat brzinu ili je pasivan i radi punom brzinom. 
Ukoliko ploča na sebi nema dovoljno utora za ventilatore koliko ih vi imate i trebate tada se mogu spojit direktno na napajanje korištenjem raznih konvertera.



Kako postaviti ventilatore unutar kućišta


Pravilno je postaviti bar jedan ventilator naprijed i jedan sa stražnje strane. Ukoliko u računalu ima samo jedan ventilator bilo bi poželjno da je  s prednje strane radi pozitivnog pritiska unutar kućišta. 
Također morate pazit na stvari koje blokiraju protok zraka kao što su kablovi unutar kućišta te komponente kao hard diskovi koji mogu biti ugrađeni s prednje strane. 

                                                         

 Pravilan smjer strujanja zraka 




Također pozitivan pritisak možemo postići na dosta načina. 

Ugradnjom (primjer) većeg 120 ili 140mm ventilatora s prednje strane te manjeg sa stražnje.
Također na novijom pločama postoje kontroleri brzine ventilatora tako da se na primjer prednji 120mm ventilator ubrza a stražnji 120mm radi sporije , na taj način ponovno stvaramo pozitivan pritisak jer više zraka ulazi i to je sva logika .. ako na bilo koji način stvorite protok zraka tako da više zraka ulazi u kućište putem prednjeg ventilatora uspjeli ste i zaštitit ćete se od prašine na duže vrijeme. Naravno prašina će s vremenom doći ali puno manje i puno duže će trebat da se nakupi.

Naravno bilo bi poželjno da s prednje strane ispred ventilatora postoji mrežica koja blokira prašinu ali morate tada uzet u obzir da ona smanjuje ulazak zraka i utječe na pritisak. 

Dalje nema smisla da ulazim u tehnike i načine jer bi to bilo za napredne korisnike a ukoliko ste jedan od njih onda nema smisla da vam objašnjavam ono što vjerojatno znate. :) 

Lijep pozdrav svima i do iduće teme

Molio bih vas da podržite moju FACEBOOK stranicu , lajkate i podijelite ako vam je ovo bilo korisno ili zanimljivo, bilo bi mi od velike pomoći. 

petak, 12. veljače 2016.

Računalni virusi

RAČUNALNI VIRUSI 

(Kako ih prepoznati i zaštititi se od njih)



1.Što je računalni virus i kako se prenosi?
2.Kako mogu dobit virus?
3.Kako mogu znati imam li virus?
4.Koje su vrste virusa i što znače?
5.Kako spriječiti virus te kako ga se riješiti?
6.Besplatni antivirusni programi

1. Što je računalni virus?


Računalni virusi su mali softverski programi ili komande koji su napravljeni tako da se šire na druge datoteke na vašem računalu te uzrokuju loš rad računala, izvršenje naredbi bez vašeg znanja, smanjuju performanse računala te uzimaju prostor hard diska a u ponekim slučajevima omogućavaju pristup drugim osobama vašem računalu. Ciljevi su im razni, od virusa koji imaju za cilj samo se kopirati dok vam ne zaguše sistem do raznih firmi koji se reklamiraju tim putem, pa čak do onih koji žele narušiti vašu privatnost.

2. Kako mogu dobiti virus?


Načini na koji možete dobit virus su razni ali su uvijek uvjetovani nekom našom akcijom, tj našim dopuštenjem da se virus prenese na računalo. Možete ga dobit prilikom spajanja nekog uređaja na računalo kao što je USB , prijenosni hard disk gdje se oni automatski pokreću.

Drugi način da dobijete računalni virus je tako da instalirate ili pokrenete neki program koji ste skinuli sa interneta ili prekopirali od nekoga. 

Ponekad je računalni virus lako prepoznati tako da ako ste recimo skinuli mp3 od 3mb a u downloadu je njegova veličina svega par KB , naravno mp3 ne može biti tako mal i velika vjerojatnost je da pri pokretanju tog programa aktivirate virus na vaše računalo. 

Treća i možda najraširenija mogućnost dobijanja virusa je preko internetskih stranica koje su ili neprovjerene ili ilegalnog / upitnog sadržaja, pa čak i popularnih stranica koje nude besplatne filmove i slično. Na takvim stranicama gledaje video ali izbjegavajte skidanje bilo kakvih datoteka i nemojte nikad klikat po stranicama koje se otvaraju uz video ( pop up prozori ).
Također virus možete dobiti preko sumnjivih mailova i linkova na facebooku od osoba koje ne poznajete.

3. Kako mogu znati imam li virus?


Bez antivirusne zaštite teško je reći imate li virus ili ne ali postoje određeni znakovi koji mogu sugerirat na to.

- Računalo pokreće programe ili radi akcije koje mu korisnik nije zadao
- Računalo radi jako sporo iako mu nismo zadali nikakav zadatak ( koristi 100% procesora u idle)

Način na koji možete provjeriti stanje procesora je da pritisnete tipke CTRL  ALT  DEL na tipkovnici u isto vrijeme te nakon toga kliknite na task manager i kada vam se otvori prozor kliknite na performance tab i trebali bi vidjeti slijedeći prozor.

                                                  Windows 7                      Windows 10

Ako vam CPU usage pokazuje 100% a ne radite ništa dobar je znak da imate računalni virus. 

- Još jedan način prepoznavanja virusa je taj da vam se prikazuju reklame na računalu koje vam govore da je računalo nesigurno i slično , ti programi su sami po sebi vrsta virusa kojima je cilj da na vama zarade te nikada nebi trebali ići na te stranice ili skidati njihov program.

- Otvaranje bilo kakvih internet stranica bez vašeg znanja , preusmjeravanje na druge stranice bez da to zadate , sve je to znak neke vrste računalnog virusa tj. komande koja se izvršava bez da vi to želite.

Naravno na internetu će vas stalno preusmjeravati i izbacivati vam stranice koje ne želite što nije znak da se virus nalazi na računalu , ali ako budete klikali po njima i odlazili na takve stranice velika je mogućnost da ćete s vremenom dobiti neki oblik računalnog virusa.

4. Koje su vrste virusa i što znače?


Spyware - Fake antivirus - Malware - Jedan od najčešćih oblika virusa je upravo lažni antivirus ili program koji vas lažno navodi da nešto nije u redu s vašim računalom te da će oni popraviti ukoliko skinete i platite njihovu aplikaciju. Naravno to se ne dešava a i zašto bi platili uklanjanje virusa upravo njima koji su vam ga i dali. Ima jako puno takvih programa i ne radi se isključivo o "antivirusima" , već programi kao : Advanced Virus Remover,  Antivirus Live , Registry fix,  PC Cleaner pro i slični programi.  Listu registriranih lažnih programa možete vidjeti ovdje -> KLIK

Spyware i malware su dizajnirani da iskorištavaju zaraženo računalo za materijalnu dobit, prate vašu aktivnost na internetu te na taj način mogu doći do privatnih podataka broja kartice i slično. 

CRV-worm - Worm se širi preko računalne mreže ali pritom ne inficira druge programe već sam sebe razmnožava.

Trojan - Trojan se aktivira tako da korisnik pokrene zaraženi program i aktivira komandu koja ima za cilj koruptirati podatke na vašem računalu , brisati podatke i ugrožavati sigurnost, također se koristi za širenje drugih virusa na vaše računalo.

Backdoor - Backdoor se unosi u sistem putem drugih virusa , crva ili trojanca a cilj mu je omogućiti pristup drugim osobama vašem računalu. Jednom kada se unese koristi slabosti sistema firewalla i antivirusa te ih obilazi. Backdoor = Stražnji ulaz

Keylogger - Program koji prati vaš unos tipaka na tipkovnici i na taj način može doći do krađe podataka.

Postoji još naprednijih i opasnihih virusa ali ovo su najčešći i mogu se riješit ili prevencijom instaliranja antivirusnog programa ili logičkim izbjegavanjem sumnjivih stranica i programa. 

5. Kako spriječiti virus te kako ga se riješiti?


Naravno postoje načini za prevenciju i uklanjanje virusa a to su antivirunsni programi , firewall i programi koji blokiraju neželjene stranice. 

Kvalitetan antivirusni program je prvi izbor kako za zaštitu i prevenciju tako i uklanjanje. Postoje verzije antivirusa koje su besplatne a odradit će posao i držat će računalo sigurno.

Možda ključan način prevencije je da izbjegavate sumnjive stranice , linkove te programe za koje ne znate što rade.

Kada anti virus ne uspije riješit problem tada se radi snimanje novog sistema i formatiranje hard diska što znači da gubite sve podatke na njemu i to je uvijek zadnja opcija ali će vjerojatno riješit vaš problem mada postoje virusi koji i to "prežive". ali za veliku većinu ova opcija će napravit posao.

Ovdje ću navesti nekoliko besplatnih antivirusnih programa ali vrlo bitno je znati da :

Instalirajte samo jedan antivirusni program , dva ili više usporit će vam sistem pa se čak i kosit sa drugim programom. Također vam antivirus ne vrijedi ništa ako nije update-an , ažuriran redovno, 
Računalni virusi dolaze svaki dan u novim oblicima i zato program mora biti ažuriran redovno inače neće prepoznati novije generacije virusa.


6. Besplatni antivirusni programi


Besplatni antivirusni programi : (Nisu redom po kvaliteti te ostavljam Vama da izaberete koji vam najviše odgovara jednostavnošću ili izgledom)

Također imajte u obziru da je antivirus stvar osobnog izbora tako i ova moja lista napravljena iz osobne perspektive besplatnih anti virusa.

Prva linija , aktivna zaštita

Avira
Avast
AVG
Panda free antivirus

Malwarebytes Anti malware (Druga linija , pokreće se kada sumnjate da imate malware)


Adblock , Adblock Plus bih savjetovao osobama koje posjećuju neprovjerene stranice , stranice sa puno reklama te onima koji imaju sporija računala. To je ekstenzija koja se instalira direktno u vaš web preglednik i blokira stranicu da otvori reklame i druge stranice na koje vi niste kliknuli.
Program sam po sebi nije antivirus ali može spriječiti da ga dobijete.


Nadam se da Vam je ovaj članak bio od koristi, ako ništa drugo zanimljivo štivo.

Za više tema o sigurnosti, riješavanju problema i održavanju računala posjetite link ispod. Također ukoliko vam je neki članak bio od pomoći zamolio bih Vas da lajkate stranicu i tako omogućite da informacije dođu i do drugih osoba.





srijeda, 10. veljače 2016.

Kupovina polovnog računala


KUPOVINA POLOVNOG RAČUNALA
(Što trebate znati i očekivati od polovnog računala)

Specifikacije računala i što one znače za vas


Kod prodaje računala uvijek se navodi nekoliko stvari i pojmova : procesor , RAM , grafička kartica te hard disk , pa ćemo objasnit vrste istih i što oni znače vama pri kupovini računala.


Procesor - bitne karakteristike : 

Brzina rada procesora - Vrlo bitan faktor ali ne i najbitniji za brzinu rada. Obilježava se u gigahercima (GHz) i označava maksimalan broj operacija koje računalo može odradit u jednoj sekundi. 

Ispod 2 GHz stvarno nebi trebali ići , eventualno u slučaju da je dual core (x2) na 2 Ghz i da ste na budžetu.  Ako uzimate već jednojezgreni procesor iz razloga da ne možete priuštit dual core(x2) 2.6 - 3Ghz bi bila zadovoljavajuća brzina.

Broj jezgri - Ovo je nešto što bi trebali obvezno uzeti u obzir kod kupnje procesora. Oznake su (Dual core , Quad core , Six core , Eight core ) ili x2 x3 x4 x6 x8 itd..  Da ne zamaram tehničkim specifikacijama reći ću ono što broj jezgri znači za Vas. 

Smatram da ljudi kada kupuju jeftino računalo imaju potrebu za jednostavnim surfanjem , gledanjem filmova i youtube-a i za to bi vam preporučio da ako je moguće izbjegavate jednojezgrene procesore i uzmete minimalno x2 ili dual core. On će vam uvelike pomoći da se procesi odvijaju glatko bez trzanja. 

Treća karakteristika procesora je da može biti 32 bitni i 64 bitni  i o tome ovisi koji operacijski sistem možete instalirat na računalo a direktno utječe koliko memorije (RAM-a) možete iskoristiti.
32 bitni sistem podržava do 4gb ram-a dok 64 bitni podržava skoro neograničeno RAM-a (17 biliona)


RAM - Radna memorija :

Količina RAM-a definitivno utječe na performanse vašeg računala ali samo do određene granice ili do mogućnosti procesora, što znači da više ne mora biti i bolje. Postoji određena količina RAM-a koje su potrebne za kvalitetan rad računala.

1GB ram-a je osnova , ispod toga nemojte ići , 2GB bi bilo dovoljno a 4GB bi bila optimalno za sve osnovno što želite raditi na računalu. 8 i 16GB su potrebni isključivo kod zahtjevnih aplikacija , obrade i editiranja videa te igranja zahtjevnih igrica.

Generacije RAM-a su   DDR(1)  DDR2  DDR3  DDR4  -  veći broj označava noviju i bržu seriju.

RAM ovisi isključivo o matičnoj ploči te ne možete kombinirat ili ubacivat novije rame u ploču koja za to nije predviđena, zato kada kupujete računalo one rame s kojima dođe ćete jedino moći koristit i eventualno nadogradit ako za to postoji mjesta.

RAM se može nadogradit ukoliko za njega ima prostora na ploči. Kada kupujete polovno računalo i recimo ima 1GB ram-a, obratite pažnju koliko ima pločica jesu li 2x 512 ili je jedna od 1gb.

Ukoliko kupite računalo s recimo jednom pločicom od 1gb ram to znači da možete kupiti još jednu dodatnu pločicu od 1gb i pojačat računalo na 2gb ram vrlo jeftino i jednostavno.

Također možete zamjeniti pločice s jačim verzijama , recimo imate 2 pločice od 512 ram DDR1 ili 2 , možete jeftino kupiti na oglasima dvije pločice od 1gb ram od iste serije (ddr 1 ili 2 )  te ih sami ugraditi i pojačat svoje računalo na 2gb RAM.

(Primjer matične ploče s jednom pločicom RAM i dva prazna slota u koje se može ugradit dodatna memorija)
                                               

Grafička kartica - Vrste grafičkih kartica se navode pri prodaji računala su : AGP , PCI-e , Integrirana grafička ( grafička na matičnoj ploči ).

Grafička kartica direktno utječe na brzinu i izgled vizualnih aplikacija , videa  igara i slično. 

AGP - Stara serija grafičkih kartica , većinom su preslabe za današnje aplikacije te od njih ne možete očekivat puno osim da vam prikazuju sliku na ekranu. 

Integrirana grafička kartica : znači da računalo nema ugrađenu grafičku karticu već da sliku vuče sa matične ploče što troši resurse procesora i memorije . mogu biti sasvim dovoljne za osnovno korištenje računala ( face , youtube ) ali ovise o jačini matične ploče , procesora i ram-a.
Također znači da možete dodatno ugraditi grafičku ploču u računalo.

PCI-e ( pci express ) : ovdje pripadaju sve novije grafičke kartice te ako računalo ima PCI-e grafičku vjerojatno nećete imati problema sa prikazom a čak i u slučaju da je grafička kartica slabija možete nadogradit noviju bez problema jer PCI-e samo označava port u koji se grafička priključuje a u koji mogu sve nove grafičke. 

Brzine ukratko i što vam znače :  

*brzine su relativne do proizvođača i kvalitete grafičke kartice 

128mb - jedna od najsporijih grafičkih kartica , bit će dovoljno za osnovni prikaz slike
256mb - I dalje sporo ali će funkcionirat za osnovno surfanje po internetu.
512mb - bi bilo nešto na što trebate minimalno ciljati za normalan rad računala
1gb - Osnova za igranje igrica i tu usporedba prestaje sve od 1gb na dalje je jednostavno - koliko para toliko muzike - u ovom slučaju - slike. 

Uvijek je bolje uzeti grafičku sa aktivnim hlađenjem ( ventilatorom ) nego pasivnu grafičku karticu bez ventilatora ukoliko su jednakih performansi. 

HARD DISK - O hard disku ne želim puno , samo da se dijele na ATA (IDE) te SATA 

Ata IDE su hard diskovi starije tehnologije te su samim time i sporiji dok su SATA hard diskovi noviji i puno brži 

Što se veličine tiče to ostavljam vama samo bih dodao da smatrate 40gb nekom osnovom za kupovinu jer će vam dati dovoljno mjesta da instalirate operativni sistem i oko 30-ak gb prostora za razne stvari , 80gb i dalje je za one koji žele snimat filmove, igre i slično.  Više je bolje uglavnom. 

Nadam se da će vam ovo pomoći da izaberete polovno računalo za sebe i da znate što možete očekivati od njega.

Ako imate pitanja ili vas zanima nešto više , imate problem sa računalom? Pratite me na facebooku i like ako vam je ovo pomoglo. 

-> FACEBOOK <-

utorak, 9. veljače 2016.

Spor rad računala

RAČUNALA - ISTINA I MIT


Proširite svoje znanje o računalima te računalnim problemima 


DIO PRVI - SPOR RAD RAČUNALA

Računalo mi je sporo jer je dio / kompjuter pokvaren - MIT

Računala u teoriji ili rade ili ne , način na koji rade uzrokovan je drugim faktorima.

Najčešći uzrog sporog rada računala je to da na njemu želimo radit nešto za što svojim dijelovima te konfiguracijom nije predodređeno, na primjer gledanje filmova u velikoj rezoluciji ili igranje zahtjevnih igrica. Tehnologija svaki dan ide naprijed i ne čeka vase računalo. Računalne tehnologije prilagođavaju se onom što je trenutno na tržištu za što vase računalo od nekoliko godina možda više nije sposobno kvalitetno odradit ali u tom slučaju ne treba popravak već ugradnju potrebnog dijela, na primjer bolje grafičke kartice ili radne memorije.

Ukoliko vase računalo ima dobre specifikacije i potrebne dijelove a i dalje radi sporo, u tom slučaju drugi najčešći problem je preopterećenje sistema koje može biti uzrokovano programima koje ste isntalirali ili u malom broju slučajeva virusom. Veliki problem za računalo predstavljaju skriveni programi koji se instaliraju u paketu sa nekim programom a to su različite alatne trake u internet browseru.

Primjer alatnih traka u internet explorer-u

Treći uzrok "trzanja" računala predstavlja pregrijavanje procesora, tj nakupljanje prašine na hladnjaku i unutar kućišta.
Svako računalo s vremenom treba biti očišćeno i niti jedno nije imuno na nakupljanje prašine.
Prašina se nakuplja na ventilatore te unutar hladnjaka i tako onemogućava normalan protok zraka potreban da bi processor bio ohlađen. Ukoliko processor nije pod optimalnom temperaturom tada dolazi do "trzanja" a u ekstremnim slučajevima i do automatskog gašenja računala uslijed velike temperature što je sigurnosna mjera i takvo računalo ne treba palit ponovno i ponovno, gasi se s razlogom da sačuva komponente.
Čišćenje računala od prašine je iznimno korisno za brzinu rada vašeg računala i dug vijek te bi se ovisno o kućištu i uvjetima trebalo čistit redovno.

Čišćenje je jednostavno i jeftino ali ukoliko niste stučni nebi nikako trebali pokušavat sami to da radite jer bi vas moglo koštati 10-20 puta više nego čišćenje od strane osobe koja je stručna.

Mnogi pokušavaju čistit kompresorom što je vrlo riskantna metoda ukoliko se ne znaju svi rizici.
Kompresor uz zrak izbacuje veliku količinu vlage pa i kapljica vode koje naravno nisu zdrave za elektroniku unutra , isto tako direktno ispirivanje ventilatora može uzrokovati kvar na samom ventilatoru i matičnoj ploči. Također čestice prašine se znaju zavuči u portove i uzrokovati da komponente ne rade. Ne kažem da se s kompresorom ne može čistit .. to je također mit , može se, i smije ukoliko se zna što se radi i na koji način, iako se može diskutirat o tome jel ispravno ili ne.

                                                    Pc koji nije čišćen duže vremena

I na kraju dolazimo do još jednog načina pregrijavanja procesora a to je održavanje termalne paste.
Termalna pasta postoji na svakom računalu te se nanosi između hladnjaka procesora i same površine procesora.
Vrlo je važno mijenjat pastu s vremena na vrijeme jer ona direktno utječe na temperaturu procesora a samim time i na brzinu rada računala. Svakih 1-2 godine bi trebalo pastu mijenjat , što naravno ovisi o dosta faktora. Također kao i čišćenje procesora vrlo je brzo i jednostavno ali nosi ogromne rizike i ne bi trebalo mijenjat pastu ukoliko ne znate što i kako.

Samo neki od rizika pogrešnog mijenjanja paste su :

Lom dijelova ventilatora - Ukoliko se hladnjak skida nestručno vrlo je lako pokidat ga što košta više od promjene paste kada to radi netko ko je stručan.

Nanošenje previse ili premalo paste - Rezultirat će pregrijavanjem procesora , gašenjem ili sporim radom računala te izgaranjem samog procesora.

Lom "iglica" na dnu procesora - "iglice" procesora su ekstremno tanke i lomljive i jedan krivi dodir ili pritisak rezultirat će savijanjem ili lomom nakon čega processor više nije upotrebljiv.

Procesor zaljepljen za hladnjak - Pošto je termalna pasta ljepljiva dešava se da je stavljeno previse paste i prilikom podizanja hladnjaka processor ostaje zaljepljen za hladnjak te se pri podizanju odlijepi i processor padne te se ošteti.

Nestručno vraćanje procesora u ležište - kao što je rečeno gore processor je vrlo osjetljiv te se pri vraćanju ne smije koristit nikakva sila , vrlo lako može postat neupotrebljiv.

Cijena čišćenja i promjene paste je vrlo mala i nije vrijedna rizika te troškova koje nosi nestručno rukovanje.

                                                                 Stara termalna pasta


Ovo su samo najčešći primjeri sporog rada računala te ih ima još za nekoliko tema ali se dešavaju svim korisnicima.

Više o svakoj od ovih tema pisat ću u idućim tutorijalima gdje ću objasniti kako i na koji način održavati svoje računalo

Ukoliko vas zanima neka tema ili vam treba pomoć pratite me na
https://www.facebook.com/pc.servis.cepin