ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Zaštita od prašine

Zaštita računala od nakupljanja prašine


 

(Pravilno postavljanje ventilatora i zašto je bitno)

    Pozitivni - negativni - neutralni pritisak


Jednostavan trik kako se riješiti prašine a pri tom održat računalo pod optimalnom temperaturom je stvoriti POZITIVAN pritisak unutar kućišta. Zbog čega pozitivan?  
Ukoliko više zraka ulazi u kućište nego što stražnji ventilator može izbaciti tada će višak zraka prirodno izlazit kroz svaku poru kućišta prema van i pri tom onemogućiti čestice prašine da uđu kroz njih. 

Većina računala kupljenih po trgovinama koje nisu specijalizirane za računala dolaze sa jednim stažnjim ventilatorom i to je to. Kada pri tome uključimo u obzir da i napajanje ima svoj ventilator koji također izbacuje zrak stvara se NEGATIVAN pritisak , i na žalost većina računala je složena na taj način.
Kod negativnog pritiska više zraka se izbacuje nego što ulazi u kućište i pri tom svaka rupica , svaka pora vašeg računala usisava sve oko sebe i tu se prašina vrlo brzo nakuplja i zagušuje računalo stvarajući probleme poput pregrijavanja i usporavanja računala. 

Ventilatori su danas prilično jeftini i lako se ugrađuju ukoliko imate minimalno znanje o njima. 


Pa da krenemo u osnove. 

Postavljanje ventilatora 


Pravilno postavljanje ventilatora je vrlo bitno za kvalitetan rad računala te spriječavanje nakupljanja prašine unutar kućišta. 
Prašina je jedan od uzroka pregrijavanja računala te sporijeg rada komponenti. 
Ventilatori se postavljaju unutar kućišta tako da uvlače hladan zrak s prednje strane te ga izbacuju sa zadnje strane kućišta ili prema gore kod novijih i skupljih kućišta. 

Svaki ventilator se može postaviti da uvlači ili izbacuje zrak ovisno kako ga okrenete. Smjer ćete naj lakše odrediti tako da samim pogledom na ventilator možete primjetit prednju stranu bez pregrada i stražnju s pregradama na koju zrak izlazi. Također na većini ventilatora sa strane se nalaze smjernice.






Svaki ventilator ima konektor koji se spaja na matičnu ploču u pripadajući utor.

Neke od oznaka pokraj utora su : CPU fan , FRONT fan , REAR fan 



u CPU fan priključuje se ventilator hladnjaka procesora zbog kontrole brzine ventilatora koji se automatski ubrzava i usporava ovisno o temperaturi procesora. 

Front i rear fan oznake su za prednji i stražnji ventilator , obično kod starijih ploča imaju samo 3 pina (igle) dok CPU fan ima 4. Taj dodatni pin određuje može li ventilator mijenjat brzinu ili je pasivan i radi punom brzinom. 
Ukoliko ploča na sebi nema dovoljno utora za ventilatore koliko ih vi imate i trebate tada se mogu spojit direktno na napajanje korištenjem raznih konvertera.



Kako postaviti ventilatore unutar kućišta


Pravilno je postaviti bar jedan ventilator naprijed i jedan sa stražnje strane. Ukoliko u računalu ima samo jedan ventilator bilo bi poželjno da je  s prednje strane radi pozitivnog pritiska unutar kućišta. 
Također morate pazit na stvari koje blokiraju protok zraka kao što su kablovi unutar kućišta te komponente kao hard diskovi koji mogu biti ugrađeni s prednje strane. 

                                                         

 Pravilan smjer strujanja zraka 




Također pozitivan pritisak možemo postići na dosta načina. 

Ugradnjom (primjer) većeg 120 ili 140mm ventilatora s prednje strane te manjeg sa stražnje.
Također na novijom pločama postoje kontroleri brzine ventilatora tako da se na primjer prednji 120mm ventilator ubrza a stražnji 120mm radi sporije , na taj način ponovno stvaramo pozitivan pritisak jer više zraka ulazi i to je sva logika .. ako na bilo koji način stvorite protok zraka tako da više zraka ulazi u kućište putem prednjeg ventilatora uspjeli ste i zaštitit ćete se od prašine na duže vrijeme. Naravno prašina će s vremenom doći ali puno manje i puno duže će trebat da se nakupi.

Naravno bilo bi poželjno da s prednje strane ispred ventilatora postoji mrežica koja blokira prašinu ali morate tada uzet u obzir da ona smanjuje ulazak zraka i utječe na pritisak. 

Dalje nema smisla da ulazim u tehnike i načine jer bi to bilo za napredne korisnike a ukoliko ste jedan od njih onda nema smisla da vam objašnjavam ono što vjerojatno znate. :) 

Lijep pozdrav svima i do iduće teme

Molio bih vas da podržite moju FACEBOOK stranicu , lajkate i podijelite ako vam je ovo bilo korisno ili zanimljivo, bilo bi mi od velike pomoći. 

Nema komentara:

Objavi komentar