srijeda, 10. veljače 2016.

Kupovina polovnog računala


KUPOVINA POLOVNOG RAČUNALA
(Što trebate znati i očekivati od polovnog računala)

Specifikacije računala i što one znače za vas


Kod prodaje računala uvijek se navodi nekoliko stvari i pojmova : procesor , RAM , grafička kartica te hard disk , pa ćemo objasnit vrste istih i što oni znače vama pri kupovini računala.


Procesor - bitne karakteristike : 

Brzina rada procesora - Vrlo bitan faktor ali ne i najbitniji za brzinu rada. Obilježava se u gigahercima (GHz) i označava maksimalan broj operacija koje računalo može odradit u jednoj sekundi. 

Ispod 2 GHz stvarno nebi trebali ići , eventualno u slučaju da je dual core (x2) na 2 Ghz i da ste na budžetu.  Ako uzimate već jednojezgreni procesor iz razloga da ne možete priuštit dual core(x2) 2.6 - 3Ghz bi bila zadovoljavajuća brzina.

Broj jezgri - Ovo je nešto što bi trebali obvezno uzeti u obzir kod kupnje procesora. Oznake su (Dual core , Quad core , Six core , Eight core ) ili x2 x3 x4 x6 x8 itd..  Da ne zamaram tehničkim specifikacijama reći ću ono što broj jezgri znači za Vas. 

Smatram da ljudi kada kupuju jeftino računalo imaju potrebu za jednostavnim surfanjem , gledanjem filmova i youtube-a i za to bi vam preporučio da ako je moguće izbjegavate jednojezgrene procesore i uzmete minimalno x2 ili dual core. On će vam uvelike pomoći da se procesi odvijaju glatko bez trzanja. 

Treća karakteristika procesora je da može biti 32 bitni i 64 bitni  i o tome ovisi koji operacijski sistem možete instalirat na računalo a direktno utječe koliko memorije (RAM-a) možete iskoristiti.
32 bitni sistem podržava do 4gb ram-a dok 64 bitni podržava skoro neograničeno RAM-a (17 biliona)


RAM - Radna memorija :

Količina RAM-a definitivno utječe na performanse vašeg računala ali samo do određene granice ili do mogućnosti procesora, što znači da više ne mora biti i bolje. Postoji određena količina RAM-a koje su potrebne za kvalitetan rad računala.

1GB ram-a je osnova , ispod toga nemojte ići , 2GB bi bilo dovoljno a 4GB bi bila optimalno za sve osnovno što želite raditi na računalu. 8 i 16GB su potrebni isključivo kod zahtjevnih aplikacija , obrade i editiranja videa te igranja zahtjevnih igrica.

Generacije RAM-a su   DDR(1)  DDR2  DDR3  DDR4  -  veći broj označava noviju i bržu seriju.

RAM ovisi isključivo o matičnoj ploči te ne možete kombinirat ili ubacivat novije rame u ploču koja za to nije predviđena, zato kada kupujete računalo one rame s kojima dođe ćete jedino moći koristit i eventualno nadogradit ako za to postoji mjesta.

RAM se može nadogradit ukoliko za njega ima prostora na ploči. Kada kupujete polovno računalo i recimo ima 1GB ram-a, obratite pažnju koliko ima pločica jesu li 2x 512 ili je jedna od 1gb.

Ukoliko kupite računalo s recimo jednom pločicom od 1gb ram to znači da možete kupiti još jednu dodatnu pločicu od 1gb i pojačat računalo na 2gb ram vrlo jeftino i jednostavno.

Također možete zamjeniti pločice s jačim verzijama , recimo imate 2 pločice od 512 ram DDR1 ili 2 , možete jeftino kupiti na oglasima dvije pločice od 1gb ram od iste serije (ddr 1 ili 2 )  te ih sami ugraditi i pojačat svoje računalo na 2gb RAM.

(Primjer matične ploče s jednom pločicom RAM i dva prazna slota u koje se može ugradit dodatna memorija)
                                               

Grafička kartica - Vrste grafičkih kartica se navode pri prodaji računala su : AGP , PCI-e , Integrirana grafička ( grafička na matičnoj ploči ).

Grafička kartica direktno utječe na brzinu i izgled vizualnih aplikacija , videa  igara i slično. 

AGP - Stara serija grafičkih kartica , većinom su preslabe za današnje aplikacije te od njih ne možete očekivat puno osim da vam prikazuju sliku na ekranu. 

Integrirana grafička kartica : znači da računalo nema ugrađenu grafičku karticu već da sliku vuče sa matične ploče što troši resurse procesora i memorije . mogu biti sasvim dovoljne za osnovno korištenje računala ( face , youtube ) ali ovise o jačini matične ploče , procesora i ram-a.
Također znači da možete dodatno ugraditi grafičku ploču u računalo.

PCI-e ( pci express ) : ovdje pripadaju sve novije grafičke kartice te ako računalo ima PCI-e grafičku vjerojatno nećete imati problema sa prikazom a čak i u slučaju da je grafička kartica slabija možete nadogradit noviju bez problema jer PCI-e samo označava port u koji se grafička priključuje a u koji mogu sve nove grafičke. 

Brzine ukratko i što vam znače :  

*brzine su relativne do proizvođača i kvalitete grafičke kartice 

128mb - jedna od najsporijih grafičkih kartica , bit će dovoljno za osnovni prikaz slike
256mb - I dalje sporo ali će funkcionirat za osnovno surfanje po internetu.
512mb - bi bilo nešto na što trebate minimalno ciljati za normalan rad računala
1gb - Osnova za igranje igrica i tu usporedba prestaje sve od 1gb na dalje je jednostavno - koliko para toliko muzike - u ovom slučaju - slike. 

Uvijek je bolje uzeti grafičku sa aktivnim hlađenjem ( ventilatorom ) nego pasivnu grafičku karticu bez ventilatora ukoliko su jednakih performansi. 

HARD DISK - O hard disku ne želim puno , samo da se dijele na ATA (IDE) te SATA 

Ata IDE su hard diskovi starije tehnologije te su samim time i sporiji dok su SATA hard diskovi noviji i puno brži 

Što se veličine tiče to ostavljam vama samo bih dodao da smatrate 40gb nekom osnovom za kupovinu jer će vam dati dovoljno mjesta da instalirate operativni sistem i oko 30-ak gb prostora za razne stvari , 80gb i dalje je za one koji žele snimat filmove, igre i slično.  Više je bolje uglavnom. 

Nadam se da će vam ovo pomoći da izaberete polovno računalo za sebe i da znate što možete očekivati od njega.

Ako imate pitanja ili vas zanima nešto više , imate problem sa računalom? Pratite me na facebooku i like ako vam je ovo pomoglo. 

-> FACEBOOK <-

Nema komentara:

Objavi komentar