četvrtak, 18. veljače 2016.

Temperature računala

Temperature računalnih komponenti


Što znače , što trebamo znati i kako ih kontrolirati



Koliko god strašno zvučalo i izgledalo ne treba raditi drame oko toga, ali treba biti svjestan onoga što se dešava u vašem računalu.

Da bi se spriječilo pregrijavanje unutar računala postoji sistem hlađenja i to najčešće putem ventilatora , pasivnih aluminihskih hladnjaka te u današnje vrijeme vodenim hlađenjem koji su instalirani direktno na određene komponente ( procesor , čipovi , VRM . grafičke kartice )





Također bitno je znati da većinom nije dovoljno imati navedene hladnjake na komponentama već je potrebno i da samo kućište ima pravilan protok i dovod hladnog zraka. (Više o toj temi i pravilnom postavljanju ventilatora na kućište pročitajte OVDJE







E sada .. tehnički dio možda ne zanima mnogo osoba pa ću se prebacit na ono što je bitno znati. 

Koje su opasnosti pregrijavanja - Računalo više ne može obavljat zadane funkcije , smanjenje životnog roka komponenti a u ekstremnom slučaju desit će se da vam pregori jedna ili više komponenti nakon čega vjerojatno morate mijenjat računalo u kompletu. Ali srećom postoje zaštitni sistemi koji će to spriječiti.

Kako prepoznati da se računalo pregrijava -  Prvi znakovi mogućeg pregrijavanja su vrlo spor rad računala , nestabilnost sistema , moguće deformacije grafike na ekranu te automatsko gašenje , resetiranje računala. Ako vam se računalo često samo od sebe gasi to je možda najveći znak da vam se računalo pregrijava i nebi ga trebali paliti u tom slučaju.  

Na koji način spriječiti pregrijavanje - Redovno čišćenje računala od prašine će uvelike pomoći da računalo i ventilatori rade svoj posao. Instaliranje dodatnih ventilatora ili pravilno postavljanje postojećih može drastično smanjit temperaturu i produljit rok trajanja komponenti.
Te na kraju redovna promjena termalne paste je obvezna za kvalitetno hlađenje procesora i grafičke kartice. S vremenom ona gubi svoja svojstva provođenja topline te postaje beskorisna i na taj način hladnjak gubi kontakt sa površinom procesora što rezultira neefikasnim hlađenjem.  

Koja je sigurna temperatura - Teško je sa sigurnošću reći sigurnu radnu temperaturu jer ona ovisi do proizvođača , komponente i same kvalitete. Poneke komponente mogu izdržati temperature i preko 100 stupnjeva što ne znači da bi trebale, samo da mogu.  Sve ispod 50 stupnjeva je sigurna temperatura za jedan prosječan PC dok jači sistemi za gaming i slično imaju skuplje komponente poput grafičkih kartica koje često rade oko 60-70 stupnjeva pod opterećenjem. 

Ipak važno je znati da bi temperatura u idle (dok računalo miruje) uvijek trebala biti bar 20 stupnjeva niža od one koja je dok radi nešto zahtjevno. Ukoliko se temperatura brzo ne spušta ili ostaje jednaka nakon što računalo prestane obavljat zadatke to je dobar indikator da sistem hlađenja ne radi dobro. 

Također nema razloga za brigu ako vaš laptop radi pod većom temperaturom nego kućno računalo. 
Prijenosna računala imaju puno teži posao hlađenja jer je sve zbijeno u mali prostor i komponente su vrlo blizu ali su komponente laptopa napravljene tako da u principu podnose više temperature.

Sobna temperatura je bitan faktor u cijeloj priči jer direktno utječe na temperaturu unutar računala i preko ljeta će te temperature uvijek biti nešto više nego preko zime što ne znači da je neki problem prisutan. 

Temperatura unutar kućišta nebi trebala biti niža od sobne temperature jer tada postoji mogućnost kondenzacije na komponentama a koliko znamo elektronika ne voli takve stvari.


Zaključak

Pošto je jako puno faktora uključeno u cijelu ovu tematiku , vrlo je teško biti određen i čak se najveći stručnjaci često ne slažu oko idealnih temperatura. Tako je i ovaj moj pogled na to iz osobnih iskustava. Isto tako Vama savjetujem da se koristite ovim smjernicama logično i da sami pokušate prepoznati imate li problem sa pregrijavanjem a ja ću ispod stavit svoje okvirno mišljenje kako bi temperature trebale izgledati.

Prosječno kućno računalo / slabiji laptop

20-50 - Normalna radna temperatura 
50-60 - Temperatura pod visokim opterecenjem racunala ( zahtjevne igrice i slicno )

Iznad toga bi se svakako trebalo provjerit.

Računalo jačih performansi / gaming laptop

60-70 - Potencijalno znak pregrijavanja
70-80 - Vrlo visoka temperatura , iako ne mora uzrokovati kvar ali definitivno treba poboljšat hlađenje.

80-100 - Iako postoje komponente koje mogu ovo izdržati , svakako neće dugo , sve iznad 80 stupnjeva je potencijalno opasno i drastično smanjuje vijek trajanja.


Besplatni programi za testiranje temperature računala 


Za sva pitanja ili instalaciju obratite mi se slobodno na facebook stranici i rado ću vam pomoći i usmjerit vas. - Klik   Također kliknite like na stranicu ako već niste, bilo bi mi od velike pomoći. 

Speccy - Mali program koji će vam dati apsolutno sve podatke o računalu ( vrsta matične ploče i sl.)
I također ćete dobiti temperature pojedinih komponenti.

CoreTemp - Još jedan mali program koji će vam dati potrebne informacije


Nema komentara:

Objavi komentar