utorak, 9. veljače 2016.

Spor rad računala

RAČUNALA - ISTINA I MIT


Proširite svoje znanje o računalima te računalnim problemima 


DIO PRVI - SPOR RAD RAČUNALA

Računalo mi je sporo jer je dio / kompjuter pokvaren - MIT

Računala u teoriji ili rade ili ne , način na koji rade uzrokovan je drugim faktorima.

Najčešći uzrog sporog rada računala je to da na njemu želimo radit nešto za što svojim dijelovima te konfiguracijom nije predodređeno, na primjer gledanje filmova u velikoj rezoluciji ili igranje zahtjevnih igrica. Tehnologija svaki dan ide naprijed i ne čeka vase računalo. Računalne tehnologije prilagođavaju se onom što je trenutno na tržištu za što vase računalo od nekoliko godina možda više nije sposobno kvalitetno odradit ali u tom slučaju ne treba popravak već ugradnju potrebnog dijela, na primjer bolje grafičke kartice ili radne memorije.

Ukoliko vase računalo ima dobre specifikacije i potrebne dijelove a i dalje radi sporo, u tom slučaju drugi najčešći problem je preopterećenje sistema koje može biti uzrokovano programima koje ste isntalirali ili u malom broju slučajeva virusom. Veliki problem za računalo predstavljaju skriveni programi koji se instaliraju u paketu sa nekim programom a to su različite alatne trake u internet browseru.

Primjer alatnih traka u internet explorer-u

Treći uzrok "trzanja" računala predstavlja pregrijavanje procesora, tj nakupljanje prašine na hladnjaku i unutar kućišta.
Svako računalo s vremenom treba biti očišćeno i niti jedno nije imuno na nakupljanje prašine.
Prašina se nakuplja na ventilatore te unutar hladnjaka i tako onemogućava normalan protok zraka potreban da bi processor bio ohlađen. Ukoliko processor nije pod optimalnom temperaturom tada dolazi do "trzanja" a u ekstremnim slučajevima i do automatskog gašenja računala uslijed velike temperature što je sigurnosna mjera i takvo računalo ne treba palit ponovno i ponovno, gasi se s razlogom da sačuva komponente.
Čišćenje računala od prašine je iznimno korisno za brzinu rada vašeg računala i dug vijek te bi se ovisno o kućištu i uvjetima trebalo čistit redovno.

Čišćenje je jednostavno i jeftino ali ukoliko niste stučni nebi nikako trebali pokušavat sami to da radite jer bi vas moglo koštati 10-20 puta više nego čišćenje od strane osobe koja je stručna.

Mnogi pokušavaju čistit kompresorom što je vrlo riskantna metoda ukoliko se ne znaju svi rizici.
Kompresor uz zrak izbacuje veliku količinu vlage pa i kapljica vode koje naravno nisu zdrave za elektroniku unutra , isto tako direktno ispirivanje ventilatora može uzrokovati kvar na samom ventilatoru i matičnoj ploči. Također čestice prašine se znaju zavuči u portove i uzrokovati da komponente ne rade. Ne kažem da se s kompresorom ne može čistit .. to je također mit , može se, i smije ukoliko se zna što se radi i na koji način, iako se može diskutirat o tome jel ispravno ili ne.

                                                    Pc koji nije čišćen duže vremena

I na kraju dolazimo do još jednog načina pregrijavanja procesora a to je održavanje termalne paste.
Termalna pasta postoji na svakom računalu te se nanosi između hladnjaka procesora i same površine procesora.
Vrlo je važno mijenjat pastu s vremena na vrijeme jer ona direktno utječe na temperaturu procesora a samim time i na brzinu rada računala. Svakih 1-2 godine bi trebalo pastu mijenjat , što naravno ovisi o dosta faktora. Također kao i čišćenje procesora vrlo je brzo i jednostavno ali nosi ogromne rizike i ne bi trebalo mijenjat pastu ukoliko ne znate što i kako.

Samo neki od rizika pogrešnog mijenjanja paste su :

Lom dijelova ventilatora - Ukoliko se hladnjak skida nestručno vrlo je lako pokidat ga što košta više od promjene paste kada to radi netko ko je stručan.

Nanošenje previse ili premalo paste - Rezultirat će pregrijavanjem procesora , gašenjem ili sporim radom računala te izgaranjem samog procesora.

Lom "iglica" na dnu procesora - "iglice" procesora su ekstremno tanke i lomljive i jedan krivi dodir ili pritisak rezultirat će savijanjem ili lomom nakon čega processor više nije upotrebljiv.

Procesor zaljepljen za hladnjak - Pošto je termalna pasta ljepljiva dešava se da je stavljeno previse paste i prilikom podizanja hladnjaka processor ostaje zaljepljen za hladnjak te se pri podizanju odlijepi i processor padne te se ošteti.

Nestručno vraćanje procesora u ležište - kao što je rečeno gore processor je vrlo osjetljiv te se pri vraćanju ne smije koristit nikakva sila , vrlo lako može postat neupotrebljiv.

Cijena čišćenja i promjene paste je vrlo mala i nije vrijedna rizika te troškova koje nosi nestručno rukovanje.

                                                                 Stara termalna pasta


Ovo su samo najčešći primjeri sporog rada računala te ih ima još za nekoliko tema ali se dešavaju svim korisnicima.

Više o svakoj od ovih tema pisat ću u idućim tutorijalima gdje ću objasniti kako i na koji način održavati svoje računalo

Ukoliko vas zanima neka tema ili vam treba pomoć pratite me na
https://www.facebook.com/pc.servis.cepin



Nema komentara:

Objavi komentar