petak, 12. veljače 2016.

Računalni virusi

RAČUNALNI VIRUSI 

(Kako ih prepoznati i zaštititi se od njih)



1.Što je računalni virus i kako se prenosi?
2.Kako mogu dobit virus?
3.Kako mogu znati imam li virus?
4.Koje su vrste virusa i što znače?
5.Kako spriječiti virus te kako ga se riješiti?
6.Besplatni antivirusni programi

1. Što je računalni virus?


Računalni virusi su mali softverski programi ili komande koji su napravljeni tako da se šire na druge datoteke na vašem računalu te uzrokuju loš rad računala, izvršenje naredbi bez vašeg znanja, smanjuju performanse računala te uzimaju prostor hard diska a u ponekim slučajevima omogućavaju pristup drugim osobama vašem računalu. Ciljevi su im razni, od virusa koji imaju za cilj samo se kopirati dok vam ne zaguše sistem do raznih firmi koji se reklamiraju tim putem, pa čak do onih koji žele narušiti vašu privatnost.

2. Kako mogu dobiti virus?


Načini na koji možete dobit virus su razni ali su uvijek uvjetovani nekom našom akcijom, tj našim dopuštenjem da se virus prenese na računalo. Možete ga dobit prilikom spajanja nekog uređaja na računalo kao što je USB , prijenosni hard disk gdje se oni automatski pokreću.

Drugi način da dobijete računalni virus je tako da instalirate ili pokrenete neki program koji ste skinuli sa interneta ili prekopirali od nekoga. 

Ponekad je računalni virus lako prepoznati tako da ako ste recimo skinuli mp3 od 3mb a u downloadu je njegova veličina svega par KB , naravno mp3 ne može biti tako mal i velika vjerojatnost je da pri pokretanju tog programa aktivirate virus na vaše računalo. 

Treća i možda najraširenija mogućnost dobijanja virusa je preko internetskih stranica koje su ili neprovjerene ili ilegalnog / upitnog sadržaja, pa čak i popularnih stranica koje nude besplatne filmove i slično. Na takvim stranicama gledaje video ali izbjegavajte skidanje bilo kakvih datoteka i nemojte nikad klikat po stranicama koje se otvaraju uz video ( pop up prozori ).
Također virus možete dobiti preko sumnjivih mailova i linkova na facebooku od osoba koje ne poznajete.

3. Kako mogu znati imam li virus?


Bez antivirusne zaštite teško je reći imate li virus ili ne ali postoje određeni znakovi koji mogu sugerirat na to.

- Računalo pokreće programe ili radi akcije koje mu korisnik nije zadao
- Računalo radi jako sporo iako mu nismo zadali nikakav zadatak ( koristi 100% procesora u idle)

Način na koji možete provjeriti stanje procesora je da pritisnete tipke CTRL  ALT  DEL na tipkovnici u isto vrijeme te nakon toga kliknite na task manager i kada vam se otvori prozor kliknite na performance tab i trebali bi vidjeti slijedeći prozor.

                                                  Windows 7                      Windows 10

Ako vam CPU usage pokazuje 100% a ne radite ništa dobar je znak da imate računalni virus. 

- Još jedan način prepoznavanja virusa je taj da vam se prikazuju reklame na računalu koje vam govore da je računalo nesigurno i slično , ti programi su sami po sebi vrsta virusa kojima je cilj da na vama zarade te nikada nebi trebali ići na te stranice ili skidati njihov program.

- Otvaranje bilo kakvih internet stranica bez vašeg znanja , preusmjeravanje na druge stranice bez da to zadate , sve je to znak neke vrste računalnog virusa tj. komande koja se izvršava bez da vi to želite.

Naravno na internetu će vas stalno preusmjeravati i izbacivati vam stranice koje ne želite što nije znak da se virus nalazi na računalu , ali ako budete klikali po njima i odlazili na takve stranice velika je mogućnost da ćete s vremenom dobiti neki oblik računalnog virusa.

4. Koje su vrste virusa i što znače?


Spyware - Fake antivirus - Malware - Jedan od najčešćih oblika virusa je upravo lažni antivirus ili program koji vas lažno navodi da nešto nije u redu s vašim računalom te da će oni popraviti ukoliko skinete i platite njihovu aplikaciju. Naravno to se ne dešava a i zašto bi platili uklanjanje virusa upravo njima koji su vam ga i dali. Ima jako puno takvih programa i ne radi se isključivo o "antivirusima" , već programi kao : Advanced Virus Remover,  Antivirus Live , Registry fix,  PC Cleaner pro i slični programi.  Listu registriranih lažnih programa možete vidjeti ovdje -> KLIK

Spyware i malware su dizajnirani da iskorištavaju zaraženo računalo za materijalnu dobit, prate vašu aktivnost na internetu te na taj način mogu doći do privatnih podataka broja kartice i slično. 

CRV-worm - Worm se širi preko računalne mreže ali pritom ne inficira druge programe već sam sebe razmnožava.

Trojan - Trojan se aktivira tako da korisnik pokrene zaraženi program i aktivira komandu koja ima za cilj koruptirati podatke na vašem računalu , brisati podatke i ugrožavati sigurnost, također se koristi za širenje drugih virusa na vaše računalo.

Backdoor - Backdoor se unosi u sistem putem drugih virusa , crva ili trojanca a cilj mu je omogućiti pristup drugim osobama vašem računalu. Jednom kada se unese koristi slabosti sistema firewalla i antivirusa te ih obilazi. Backdoor = Stražnji ulaz

Keylogger - Program koji prati vaš unos tipaka na tipkovnici i na taj način može doći do krađe podataka.

Postoji još naprednijih i opasnihih virusa ali ovo su najčešći i mogu se riješit ili prevencijom instaliranja antivirusnog programa ili logičkim izbjegavanjem sumnjivih stranica i programa. 

5. Kako spriječiti virus te kako ga se riješiti?


Naravno postoje načini za prevenciju i uklanjanje virusa a to su antivirunsni programi , firewall i programi koji blokiraju neželjene stranice. 

Kvalitetan antivirusni program je prvi izbor kako za zaštitu i prevenciju tako i uklanjanje. Postoje verzije antivirusa koje su besplatne a odradit će posao i držat će računalo sigurno.

Možda ključan način prevencije je da izbjegavate sumnjive stranice , linkove te programe za koje ne znate što rade.

Kada anti virus ne uspije riješit problem tada se radi snimanje novog sistema i formatiranje hard diska što znači da gubite sve podatke na njemu i to je uvijek zadnja opcija ali će vjerojatno riješit vaš problem mada postoje virusi koji i to "prežive". ali za veliku većinu ova opcija će napravit posao.

Ovdje ću navesti nekoliko besplatnih antivirusnih programa ali vrlo bitno je znati da :

Instalirajte samo jedan antivirusni program , dva ili više usporit će vam sistem pa se čak i kosit sa drugim programom. Također vam antivirus ne vrijedi ništa ako nije update-an , ažuriran redovno, 
Računalni virusi dolaze svaki dan u novim oblicima i zato program mora biti ažuriran redovno inače neće prepoznati novije generacije virusa.


6. Besplatni antivirusni programi


Besplatni antivirusni programi : (Nisu redom po kvaliteti te ostavljam Vama da izaberete koji vam najviše odgovara jednostavnošću ili izgledom)

Također imajte u obziru da je antivirus stvar osobnog izbora tako i ova moja lista napravljena iz osobne perspektive besplatnih anti virusa.

Prva linija , aktivna zaštita

Avira
Avast
AVG
Panda free antivirus

Malwarebytes Anti malware (Druga linija , pokreće se kada sumnjate da imate malware)


Adblock , Adblock Plus bih savjetovao osobama koje posjećuju neprovjerene stranice , stranice sa puno reklama te onima koji imaju sporija računala. To je ekstenzija koja se instalira direktno u vaš web preglednik i blokira stranicu da otvori reklame i druge stranice na koje vi niste kliknuli.
Program sam po sebi nije antivirus ali može spriječiti da ga dobijete.


Nadam se da Vam je ovaj članak bio od koristi, ako ništa drugo zanimljivo štivo.

Za više tema o sigurnosti, riješavanju problema i održavanju računala posjetite link ispod. Također ukoliko vam je neki članak bio od pomoći zamolio bih Vas da lajkate stranicu i tako omogućite da informacije dođu i do drugih osoba.





Nema komentara:

Objavi komentar