petak, 19. veljače 2016.

Kupovina polovnog laptopa

Kupovina polovnog laptopa



Na što treba obratiti pažnju i kako pravilno provjeriti ispravnost


Prva stvar koju trebate izbjegavati je to da kupujete laptop preko oglasa na daljinu, znači bilo kakva kupovina gdje plaćate unaprijed te vam osoba šalje putem pošte. Naravno iz očitih razloga jer takvo računalo ne možete provjeriti prije nego kupite i vrlo je teško poslije dokazivati neispravnost jednom kada ga preuzmete. Za neke stvari trebat će vam duže vrijeme prije nego shvatite da nije bilo ispravno, tako da to odmah prekrižite kao opciju.


Procjena oglasa u nekoliko točaka



1. Znajte što kupujete!

Prilikom oglasa zatražite od prodavača točan model računala te napravite pretragu na google-u, raznim forumima te na original stranicama proizvođača.

Upitajte prodavača ima li originalnu ambalažu, račune te CD sa driverima.
To će vam dati odličnu informaciju da je laptop noviji, vjerojatno očuvan te najvažnije da nije ukraden ili slično. 

2. Koristite google da vidite koliko je računalo zaista staro! 

Prošli vlasnik ga je mogao kupiti prije dvije godine novog i tvrditi da je dvije godine star a serija je mogla izaći i 4 godine prije, što je vrlo bitno.Nije bitno koliko ga je vlasnik imao već koliko je uistinu stara tehnologija na kojoj je građen. 

3. Koristite stranice oglasnika! 

Vidite za koliko se takav laptop okvirno prodaje i pri tom ne gledajte aktivne oglase koji još nisu prodani, već one koji su zaključeni i na taj način ćete saznati realnu cijenu polovnog laptopa, a ne neku napirenu ili izmišljenu vrijednost koju prodavač može zahtjevati. 

4. Pogledajte koliko je star oglas i koliko pogleda ima! 

To će vam dati potencijalnu informaciju o tome prodaje li se računalo neuspješno duže vrijeme, ako se prodaje dugo to može značiti ili da ima nešto zbog čega ga ljudi ne žele ili je pretjerana cijena ili čak postoji neki drugi laptop koji je bolja opcija za tu cijenu. 

5. Znajte od koga kupujete!

Danas je vrlo lako saznati s kim imate posla, dovoljno je da na facebook upišete njegovo ime i vidjet ćete okvirno o kakvoj osobi se radi, je li to osoba koja šverca robu, je li netko tko se razumije u te stvari i slično. Također možete potencijalno vidjeti u kakvim se uvjetima mogao koristiti laptop, možda je riječ o studentu itd... Naravno ne trebate uhoditi ljude i zadirati u privatnost, ali ono što je na facebook-u je podijeljeno javno sa svima pa tako i s vama i imate pravo vidjeti s kim ćete potencijalno poslovati.


Ukoliko ste prošli ove točke i zaključili da je to dobra opcija za vas tada dogovorite mjesto tako da možete pregledati ispravnost laptopa.



Pregled ispravnosti


1. Vizualni pregled 


Vizualno pregledajte računalo da se uvjerite kako je sve po dogovoru, krenite od donjeg dijela te obratite pažnju na vijke ispod. Bilo kakvo oštećenje, izgrebanost ili nedostatak vijaka značit će da je računalo otvarano i moguće popravljano. Također računalo može biti čišćeno i nadograđeno što je dobar znak, ali tada upitajte osobu zbog čega je otvarano i ima li nekakav problem.

Pogled na ispuh ventilatora dat će vam do znanja je li računalo puno prašine te ako je, tada možete očekivati dodatni trošak čišćenja i mijenjanja termalne paste, što nije strašno ni alarmantno, ali možete pokušati smanjiti cijenu. 

Naravno pogledajte izvana da nema očitih lomova, to nije potrebno ni govoriti. Ukoliko postoje udarci to može biti indikator da je također došlo do unutrašnjeg oštećenja, lomova i slično.

Provjerite dolazi li laptop s punjačem te je li punjač original ili je mijenjan. Bez punjača, naravno, ne treba uopće nastavljati, jer laptop ne možete testirati na taj način. Nedostatak originalnog punjača mogao bi sugerirati na elektronički kvar u prošlosti i također ne znate u kakvom je stanju zamjenski punjač te je li odgovarajuće jačine. 

Provjerite nalazi li se baterija u laptopu, osim ako iz nekog razloga niste dogovorili kupnju laptopa koji ide direktno na punjač i nema bateriju. Naravno, to ne preporučujem jer je to znak da je laptop vrlo star ili je već imao neke kvarove. 

Provjerite sve utore za USB, zvučne portove i slično za vidljiva oštećenja

Provjerite u kakvom stanju je konektor za napajanje, je li lijepljen, popravljan i slično te sjeda li u port kako treba ili se klima. 

2.Detaljan pregled 


Bilo da idete kod osobe ili se pregled odvija kod vas, ove stvari bi trebali imati uz sebe:

CD-DVD sa nekim sadržajem, USB drive, Slušalice / mikrofon, (razne kartice ukoliko računalo ima čitač kartica i ako vam je to uopće potrebno) 

Prilikom podizanja ekrana obratite pažnju je li ekran dovoljno stabilan i čvrst. Ako se klima ili pada, moguće je da je oštećen pri otvaranju. Ekran mora biti stabilan u bilo kojem položaju i ne smije se zaklopiti kada ga pustite, čak ni sporo.  

Dok podižete ekran obratite pažnju mijenja li se što sa slikom i pojavljuju li se kakve greške / crte i slično, prekida li se slika. Bilo što od ovoga ukazuje na problem sa monitorom te kablovima kojima je povezan.

Obratite pažnju na način na koje se računalo pali, pali li se teško i slično

Kada ste upalili računalo ubacite CD, USB, slušalice, mikrofon i testirajte sve redom

Pri provjeri svih kablova uvijek ih mrdnite lijevo desno da vidite ima li prekidanja

Otvorite nekakav tekstualan program (na primjer notepad) i testirajte redom sve tipke 

Provjerite radi li web kamera putem skype i sličnih programa.

Provjerite WI-FI konekciju - Ukoliko računalo očitava mreže u blizini, čak iako ne znate šifru, to je znak da je vjerojatno ispravan wireless, ali ukoliko imate mobitel ili konekciju svakako isprobajte.

Također za bluetooth 


Ukoliko ste ustanovili da nema fizičkih i mehaničkih oštećenja to bi bila vjerojatno dobra opcija, pa čak iako je u sistemu možda računalo sporije, windowse uvijek možete ponovno snimiti i napraviti da radi kako treba. 


Ukoliko ste kupili laptop


OBVEZNO - Kompletno formatirajte hard disk i snimite novi windows!

Na hard disku mogu postojati mnogi virusi koji vam mogu ugroziti privatnost. 
Mogu vam biti ukradeni podaci, otvoren pristup vašem računalu i web kameri.
Na hard disku se mogu nalaziti ilegalne stvari, slike i datoteke koje će nakon kupnje biti na VAŠEM računalu te vi snosite potencijalnu odgovornost za njih. 

Za sva pitanja te pomoć oko bilo kakvih računalnih problema slobodno me kontaktirajne na FACEBOOK.

Također like i share bi nam bio od velike koristi.




















Nema komentara:

Objavi komentar